Det begynner å bli tungt å sykle. 60 kuperte mil siden jobbstarten i august har visst satt seg i beina på et vis. Jeg gir meg ikke riktig ennå, men må innrømme at Oslo Sporveiers tilbud virker stadig mer forlokkende. Kall det gjerne ironisk, for jeg er vel ikke kjent for å gå stille i dørene når det gjelder irritasjon over vår kjære kollektivtilbyder. Seinest i forrige uke skrev jeg klagemail etter en misvisende forhåndsreklame for en ny bussrute som viser seg å være ubrukelig. Da jeg googlet mitt eget navn her forleden, ble jeg dessuten minnet på at jeg for tre år siden forfattet et leserbrev under fullt navn. Det var inspirert av Otto Jespersens monolog ”Jeg hater Ari Behn”, og nå dukket tittelen opp i en oversikt som Oslo kommune pussig nok fører over presseklipp. De har sikkert hengt leserbrevet på do.
En av grunnene til at bussen er så fristende, er at
den bringer med seg

litt spenning i hverdagen. Én ting er nå den sitrende uvissheten rundt oppførte avgangstider kontra faktisk ankomst. Rekker jeg den ”korrespon- derende” bussen i dag, tro? Langt viktigere er det faktum at man kan påtreffe interessante medpassasjerer. Ingen dag er lik, og man skal ikke kimse av 21-bussen. For et par år siden satt Dennis Storhøi på bakerste rad. Originalt er det ikke, men han har vært blant mine favoritter i mange år, og var like kjekk i virkeligheten. Sånt setter en spiss på dagen.
Sist jeg kjørte buss, dukket Jon Almaas opp på tredje bakerste rad. Juhu! Det er om mulig enda mindre originalt, men han er nå en flott fyr. Jeg ikledte meg ”jeg later som jeg ikke ser kjendisen”-blikket og plasserte meg tilfeldig

på raden bak Almaas med fritt innsyn i hans tette, mørke manke. Men akk, hvor lenge var Eva i paradis? På Carl Berner (det skjer alltid noe der) steg det om bord en rufsete skikkelse som naturligvis plasserte seg på bakerste rad. Det var jo greit nok, jeg frykter ingen medpassasjerer, men her ble det visst problemer. Bakre halvdel av bussen fyltes umiddelbart av en gjennomtrengende lukt av lim. Stanken rev i nesa og fylte hodet med angst og bomull. Én etter én tok sansene kvelden, og jeg skjønte at jeg ble nødt til å flytte meg. Det er jo pinlig, naturligvis, man ønsker jo ikke å utvise demonstrativt ubehag overfor andre reisendes odører. I et spedt forsøk på å kamuflere min agenda hektet jeg meg på en passasjer som var i fred med å stige av bussen, og sikret meg en vindusplass flere rader fram. Med et sukk måtte jeg forlate Almaas. Mannen er enten langt høfligere enn meg, eller også var han sylte forkjøla, for han ble sittende.
Nå gikk altså det spennende bussinnslaget raskt opp i liminga denne gangen, men det venter nok flere interessante ting på 21-bussen ved neste korsvei. Det er ikke det samme å sykle, altså. I dag, for eksempel, trillet jeg forbi Tor Milde i et lyskryss på Sankthans- haugen. Det hjelper lite om han nå smiler aldri så blidt. Nå venter jeg bare på at Trond Espen Seim skal stige på bussen i Hekkveien.
["The Look": Roxette, 1988]