torsdag 27. september 2012

Vaske klean dine sjøl

Vi er så heldige at Blåmann har en langt over middels god oppdragelse hva angår husarbeid. Blant annet er det han som sørger for at fryseren stort sett er fylt opp med utmerket hjemmebakt brød. På noen felter har imidlertid kjønnsrollemønsteret sementert seg på klassisk vis. Jeg innrømmer gladelig at jeg aldri rører gressklipperen, for eksempel. (Det var han som ville ha hage!)

At fruen i huset tar seg av all klesvask, er vi visst ikke alene om, skal en tro gårsdagens artikkel i VG: Menn holder seg unna klesvasken. I 8 av 10 tilfeller tar fortsatt kvinner det meste eller alt av klesvask og stryking av klær, ifølge en rapport fra NOVA. Nå skal det sies at ingen stryker noe som helst hos oss (bare bunadskjorter, og det gjør jeg aldri lenger uten minst to glass hvitvin innabords). Blåmanns skjorter har Fagerborg Vask og Renseri hånd om, men ellers er det altså jeg som tar meg av klesvasken.

Overraskelsen var derfor stor da jeg kom hjem en ettermiddag og hørte at vaskemaskina gikk i kjelleren. Skittentøyskurven (en plastdunk fra Jysk, 1996-modell) var full, så dette var kjærkomment. "Oi, vasker du klær," spurte jeg kvitrende (om enn med en liten angst for lyserosa truser murrende i bakhodet. Fargesansen er ikke alltid like velutviklet). Blåmann ble flakkende i blikket. "Eh, nei, ikke akkurat. Jeg vasker grytekluter."

Jeg er usikker på hvordan jeg skal tolke dette, særlig i lys av en annen VG-artikkel, som melder at likestilling øker skilsmisserisikoen.Husets samlede beholdning av grytekluter - gullende rene! (Og ja, den utgamle julegrytekluten i forgrunnen sørget naturligvis for at de øvrige fikk et svakt rosaskjær.)

["Vaske klean dine sjøl": Septimus, Jenny Jenssen, 1999]

Ingen kommentarer: